– اخبار استانها –
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، شاید بتوان استان مرکزی را میراثدار اصلی روند غلط خصوصیسازی صنایع بزرگ دانست تا آنجا که این حوادث سبب نابودی بزرگترین صنایع مهم کشور در استان مرکزی شد، روزی روزگاری وقتی مسافران وارد شهر اراک میشدند نرسیده به میدان صنعت وقتی به تابلوی بزرگ ابتدای جاده فرعی که روی آن نوشته بود "شرکت صنایع آذرآب" میرسیدند یاد تولیدات بزرگ و مهم این شرکت میافتادند، شرکتی که این روزها برای مردم استان و کشور یادآور روند غلط خصوصیسازی، اعتراضات کارگری و نابسامانی است.
در سالهای اخیر اتفاقات رخداده در آذرآب، از حراج شرکت بزرگ تولیدکننده بویلرها، برجها، راکتورها، مخازن تحت فشار، مخازن ذخیره، مبدلهای حرارتی و… تا اعتراض کارگرانی که نگران سرنوشت شرکت و بخش تولید آن بودند و… عواملی بود که بارها و بارها این شرکت را در رأس اخبار رسانهها قرار داد.
شرکت صنایع آذرآب فعالیت خود را از سال 1368 در شهر اراک شروع کرد و در طول عمر خود فعالیت چشمگیری در طرحهای بزرگ ملی مانند ساخت دیگهای بخار نیروگاه حرارتی شهید رجایی، نیروگاه سیکل ترکیبی قم، نیروگاه شازند اراک، همچنین ساخت مخازن، مبدلها و برجها در پروژههای واحد روغنسازی پالایشگاه اصفهان، پالایشگاه گاز کنگان، مجتمع پتروشیمی اراک و پالایشگاه اراک به منصه ظهور رساند، اما روند غلط در اجرای خصوصیسازی و بورسبازی در این شرکت سبب شد این مرکز تخصصی تولیدات مهم و استراتژیک کشور با مشکلات عدیده و بزرگی در عرصه تولید روبهرو شود.
در سالهای اخیر و پس از پیگیریهای فراوان صورتگرفته از سوی شخص رئیس جمهور شهید، آیت الله رئیسی، دولتمردان و مدیران ارشد استان مرکزی در دولت سیزدهم گامهای خوبی در جهت حرکت دوباره چرخه تولید در آذرآب برداشته شد و در آخرین اتفاق حضور آیت الله رئیسی، رئیس دولت سیزدهم در جریان سفر دولت به استان مرکزی آن هم در بدو حضور در استان مرکزی در شرکت آذرآب روحیه دوبارهای به کارگران این مجموعه داد.
اما، این روزها که ایران اسلامی در سوگ رئیس جمهور شهید سوگوار است جامعه کارگری در پایتخت صنعتی ایران به شدت عزادار است. جامعه کارگری استان که خود را مرهون پیگیریهای آیت الله رئیسی میدانند از این موضوع به شدت متاثر هستند به طوری که در جریان تشییع میلیونی و باشکوه رئیس جمهور شهید و شهدای خدمت کارگران پایتخت صنعتی ایران، عاشقانه خود را به تهران و شهرمقدس قم رسانده و با رئیس جمنهور محبوب و شهیدشان وداع کردند.
در این راستا خبرنگاران تسنیم در گفتوگو با کارگران و فعالان کارگری شرکت آذرآب به بررسی نقش رئیس جمهور شهید آیت الله شهید سید ابراهیم رئیسی در احیا و شکوفایی این صنعت بزرگ با «محمد جانملکی» رئیس و «علیرضا بختیاری» دبیرشورای کارگری شرکت آذرآب به بحث و گفتوگو پرداختند که مشروح این مصاحبه تفصیلی در زیر میآید:
تسنیم: از اینکه وقت خود را در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده و دعوت این رسانه را قبول کرده اید سپاسگزاریم، برای ورود به بحث و در ابتدا لطفا بفرمایید وضعیت شرکت آذرآب در سالهای گذشته چطور بود؟
جانملکی: ابتدا جادارد شهادت آیتالله رئیسی، رئیس جمهور محبوب و مردمی کشور را تسلیت بگویم، محبوبیت شهید آیت الله رئیسی در مراسم گرامیداشت ایشان به خوبی مشاهده میشد و جمعیت عظیمی که در مراسم شهید جمهور شرکت داشتند نشاندهنده محبوب بودن و مردمی بودن این شهید جمهور است.
شرکت آذر آب مانند دیگر واحدهای تولیدی کشور در سالهای گذشته دچار خصوصیسازی شد که در واقع خصوصیبازی بود نه خصوصیسازی که بحرانها و مشکلات زیادی را برای شرکت آذر آب به وجود آورد و اعتراضات پرسنلی و مشکلات بسیار بزرگی برای کارکنان شرکت آذر آب را به همراه داشت.
سالها کارگران با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کردند و خانوادههای ما به تبع گرفتار این مشکلات شدند، تولید به طور کامل از کار افتاده بود و شاید شرکت با 10 درصد ظرفیت تولید داشت، با پیگیریها و اتفاقاتی که افتاد، همچنین پیگیریهای شورای کار و همکاری مسئولان استانی نیز منجر شد آیتالله رئیسی بازدیدی از شرکت آذرآب داشته باشند.
تبرئه کارگران آذرآب پس از دستور مستقیم رئیسی برای پیگیری دوباره پرونده
در مقطعی که آیت الله رئیسی ریاست قوه قضائیه را عهده داشتند شرکت آذرآب با مشکلات بسیار عمدهای مواجه بود که سبب شد یکسری مطالبات پرسنلی ایجاد شود، این مشکلات به قدری زیاد بود مانند حقوقهای معوق، توقف خط تولید و غیره سبب شده بود مطالباتی از سمت پرسنل شرکت شکل گیرد که ماحصل آن تشکیل تعدادی پرونده قضائی برای کارگران بود.
شرکت آذرآب این ظرفیت را داشت که با 3 هزار نفر تولید داشته باشد اما این تعداد نیرو طی سالهای بعد از خصوصیسازی به شدت تقلیل رفت و روز به روز تعداد کارگران کمتر شد در پی این مشکلات و مطالباتی که کارگران به این روند داشتند نیز پروندههای قضائی برای کارگران تشکیل شد و میطلبید آیتالله رئیسی ما را همراهی و کمک کنند و گره و زنجیر از دست و پای آذرآب باز کنند.
خدا را شاکریم در آن دوران آیتالله رئیسی با همان توان، پشتکار و جدیدت به مسئله کارگران ورود کردند و پروندههای قضائی کارگران که چندین سال بود پیگیری نمیشد نیز با دستورات مستقیم آیتالله رئیسی پرونده مجدد به جریان افتاد و به پرسنل کمک کردند و تبرئه شدند. همچنین در بحثهای قضایی و مشکلات زیادی که شرکت آذر آب داشت بسیار کمک کردند.
تسنیم: شما به عنوان نمایندگان بخش کارگری شرکت آذرآب بیشتر و از نزدیک در جریان اتفاقات این شرکت بودهاید، بفرمایید نقش آیتالله رئیسی در حمایت، حل مشکلات و نجات شرکت از بند زوال و نابودی بعد از خصوصی سازی و حمایت از کارگران چه بود؟
جانملکی: شهید آیت الله رئیسی بزرگوار چه در دوران مسئولیت خود در قوه قضائیه و چه در دوران ریاست جمهوری بسیار به جامعه کارگری رسیدگی داشت، من از شرکت آذر آب مثال میزنم؛ دورهای که ایشان ریاست قوه قضائیه را عهدهدار شد سفری به استان مرکزی و شهر اراک داشت و ما در جلسهای در استانداری خدمت ایشان بودیم.
چندین سال کارگران درگیر مشکلات و مسائل پرسنلی شدند و تعدادی پرونده قضائی برای کارگران باز شده بود که در حال رسیدگی بود در این راستا از آیت الله رئیسی درخواست شد و مستقیما و به دستور شخص ایشان کارگران شرکت آذر آب تبرئه شدند و 100 درصد به ما کمک کردند.
در دورهای که ایشان رئیس جمهور بودند و بازدیدی از شرکت صنایع آذرآب داشتند باز هم کارگران مهربانی، همیّت، جدیّت و تلاش را لمس کردند و مشاهده کردیم مشکلی که کارگران سالهای سال با آن دست و پنجه نرم میکردند و تغییر سهامدار عمده آذرآب بود نیز چطور این موضوع حل شد و حتی وقتی به تهران بازگشتند این موضوع و مشکلات جامعه کارگری آذرآب را فراموش نکرد و پیگیر بود.
نگاه خاص آیتالله رئیسی و خواسته ایشان سبب شد خواسته کارگران آذرآب بعد از سالهای سال محقق شود و سهامدار عمده شرکت تغییر کرد و این تغییر سبب شد مجدد چرخهای شرکت صنایع آذر آب به حرکت درآید.
بختیاری: در آن مقطع شهید آیتالله رئیسی با رأفت و مهربانی سبب شد پروندههای قضائی کارگران شرکت آذرآب حل و فصل شود و مشکلی برای کارگران و خانوداههای انها ایجاد نشود. از آنجایی که مسائل کارگری و صنعت برای شخص آیت اله رئیسی اهمیت داشت سال گذشته در بازدیدی که از استان مرکزی در قالب سفر ریاست جمهوری داشت همان ساعات ابتدایی صبح که هواپیمای ایشان در فرودگاه اراک نشست نخستین بازدید ایشان از شرکت آذرآب بود و با وجود اینکه ابتدای صبح فعالیت کاری شرکت هنوز آغاز نشده بود اما یک اراده خاصی در چهره ایشان برای پیگیری موضوع کارخانه دیده میشد.
آیتالله رئیسی مشکلات و مسائل کارگران را شنید و مصمم بود مشکلات را حل کند؛ همانجا دستور اکید داد که سهمادار آذرآب باید تغییر کند و به یک هولدینگ معتبر واگذار شود. ایشان بسیار دغدغه حوزه کارگری را داشت و تمام مشکلات را از زبان کارگران شنید و همه موارد را پیگیری کرد. مشکل اصلی شرکت که سهامدار نااهل بود با پیگیری آیت الله رئیسی پیگیری و برطرف شد.
بخشی از مشکلات مانند ضمانت نامههای بانکی و حسابهای بانکی همچنان با قوت خود باقی مانده است و انتظار داریم رئیس جمهور بعدی کشور، راه شهید جمهور آیت الله رئیسی را ادامه دهند و این مشکلات را برطرف کنند و همیّت و جدیتی که شهید آیت اله رئیسی در رفع مشکلات کارگران و صنایع داشت را ادامه دهند تا مشکلات برطرف شود.
تسنیم: به اذعان بسیاری از کارشناسان و فعالان کارگری، یک ارتباط صمیمی و دلی بین کارگران و رئیس جمهور شهید، آیت الله رئیسی وجود داشت، فکر میکنید این علاقه، ارتباط و مقبولیت رئیس جمهور شهید از سوی کارگران از کجا نشأات گرفته بود؟
جانملکی: مسائل جامعه کارگری به قدری برای آیت الله رئیسی اهمیت داشت که در بدو ورود به استان مرکزی و شهر اراک در شرکت آذرآب حضور پیدا کرد و بازدیدی ازشرکت صنایع آذرآب داشتند، باورم نمیشود این اتفاق افتاده و ای کاش مجدد به روزهای گذشته باز میگشتیم و خدمت شخص آیت الله رئیسی باشیم.
همان دوره بنده از نزدیک با ایشان گفتوگویی داشتم و یکسری مشکلات شرکت را مطرح کردم و مسائل کلان شرکت و مسائل پرسنلی که مجدد به وجود آمده بود برای شخص رئیس جمهور بازگو شد، ایشان با صبر و حوصله صحبتهای ما را شنید و اطلاعاتی را جمعآوری کرد و صحبتهای باقی افراد را شنید. همانروز به ما قول داد مشکل اصلی شرکت صنایع آذرآب که تغییر سهامدار عمده بود را پیگیری کند و بعد از اینکه از استان رفت، در تهران این موضوع را پیگیری کرد و تغییر سهامدار شرکت به دستور آیت الله رئیسی انجام شد.
فراموش نمیکنم لحظه آخری که از شرکت خارج میشد درِ خروجی کارگاه برای بحث پرسنلی همکاران و مشکلات قضائی که به منظور مشکلات صنفی و تجمعاتی که همکاران داشتند ایجاد شده بود خدمت ایشان رسیدم و تقاضا کردم وقتی از استان رفتید ما را فراموش نکنید و ایشان خیلی قاطع و مهربان طوری که ته دل کارگان راحت باشد گفت خیالتان راحت، نگران نباشید. ما از جمله ایشان آرامش گرفتیم چون با شناختی که از ایشان داشتیم میدانستیم حتما پای کار آذرآب و کارگرانش خواهد بود.
بختیاری: ایشان در بازدیدی که در تاریخ سی و یکم تیرماه سال 1401 از شرکت آذر آب داشت در همان ساعات ابتدای صبح وقتی ظرفیت و قابلیتهای شرکت آذرآب را دید، متوجه شد سبقه آذر آب چطور بوده و چه توان گستردهای داخل این شرکت نهفته است ولی به دلیل مدیرت ضعیف یا سهامدار نااهل به آن روز افتاده بود؛ قلبش به درد آمد و از این موضوع ناراحت بود و برای ایشان مهم بود که آذر آب به روزها اوج خود برسد.
آیت الله رئیسی زمانی که متوجه شد سه هزار پرسنل آذر آب به کمتر از یک سوم تبدیل شده بود نارحت شد. روزی که آیتالله رئیسی از شرکت صنایع آذر بازدید داشت این شرکت با 10 درصد ظرفیت خود فعال بود اما اهتمام وی بر این بود ظرفیت تولید آذر آب افزایش پیدا کند.
شرکت آذر آب یک شرکت صنعت ساز است و در پروژههای ملی نفت و گاز در سطح کشور سابقه درخشانی دارد و این قابلیت را دارد به همان روزها برگردد و این امر برای آیت الله رئیسی بسیار با اهمیت بود و در چهره ایشان نمایان بود که بسیار دغدغه این موضوع را داشت که کمک کند صنایع به ویژه آذرآب بتواند به روزهای اوج خود برگردد.
تسنیم: نتیجه پیگیری و تلاش شبانه روزی آیت الله رئیسی را چگونه توصیف میکنید؛ فکر میکنید این تلاش ها و پیگیری ها چه نتایجی به دنبال خواهد داشت؟
جانملکی: امروز و بعد از تلاشهای آیتالله رئیسی و پیگیریهای ایشان و تغییر مدیریت شرکت میبینیم چرخه تولید آذرآب مجدد به حرکت درآمده و تولید میکنیم و همه پرسنل خوشحال هستند، با شهادت آیتالله رئیسی همه کارگران با یکدیگر متحد و همدل شدند تا خدمتی که شهید آیت الله رئیسی داشت را با تولید بیشتر و مضاعف جبران کنیم، امروز آذرآب همچنان مشکلات زیادی دارد اما از مدیریت تا پرسنل همه با یکدیگر متحد و همدل هستند و کار و تولید ادامه دارد و از روند بحرانی سالهای گذشته خارج شدیم و به تولید ادامه میدهیم و بسیار به آینده امیدوار هستیم که مشکلات در آینده حل شود و هر روز نسبت به دیروز تولید بیشتری داشته باشیم.
شرکتهای مادر و بزرگی در شهر اراک مستقر هستند و میطلبد مسئولان همراهتر باشند و بیشتر پیگیر مسائل شرکتها باشند و در جهت حل مشکلات شرکتها کمک داشته باشند تا بتوانیم تولید داشته باشیم و به مملکت خود خدمت کنیم و بی نیاز از کشورهای خارجی باشیم. امیدواریم این روند ادامه داشته باشد هرچند هم اکنون آذرآب با مشکلات بسیاری درگیر است.
بختیاری: ظرفیت و پتانسیل بسیار بالایی در شرکت آذرآب وجود دارد که آیت اله رئیسی متوجه این امر شده بود به همین جهت این موضوع را پیگیری کرد، آذرآب در مقطعی که ایشان از کارخانه بازدید داشت میتوانست سالانه ظرفیت 30 هزار تن تولید داشته باشد اما متاسفانه به جهت سوء مدیریت و سهامداری که ربطی به صنعت نداشت به کمتر از 10 درصد ظرفیت اصلی خود رسیده بود و به جهت پیگیری و تغییر سهامدار شرکت آذر آب خداروشکر از لحاظ ظرفیت تولید افزایش پیدا کرد هرچند هنوز به نقطه اوج خود و وضعیت ایده ال نرسیدهایم و به واسطه چند پروژه فعال که توسط مدیریت شرکت جاری شد شرکت در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
تسنیم: اما سوال پایانی و کمی تلخ؛ وضعیت کارگران پس از شنیدن خبر شهادت آیت الله رئیسی و همراهانش چگونه بود؟
جانملکی: همه کارگران خود را آماده دوره دوم سفر آیتالله رئیسی به استان کرده بودند و مشکلات به صورت مکتوب آماده شده بود تا خدمت ایشان ارائه شود و باقی مانده مشکلات را حل کند اما خبر شهادت ایشان همه ما کارگران را در بهت فرو برد.
شهید رئیسی میتواند به عنوان یک الگوی بسیار خوبی برای مسئولان از نظر روش، منش، جدیت و پشتکار باشد. یک خواهش و یک نگرانی دارم امیدوارم رئیس جمهور بعدی راه ایشان را ادامه دهد، مشکلات آذر آب را حل کند و همراه اذرآب و شرکتهای بزرگ صنعتی اراک از جمله آذرآب، ماشین سازی، هپکو، واگن پارس باشند، همه این شرکتها میطلبند که مسئولان همکاری لازم را با آنها داشته باشند تا واحدهای صنعتی به تولید مد نظر خود دست پیدا کنند.
بختیاری: هم اکنون اهتمامی در کل تیم مدیریت و پرسنل شرکت ایجاد شده و با یکدیگر هم دل شدند و آرامش نسبی درشرکت حاکم شده اما همچنان بخشی از مشکلات در شرکت باقی مانده است و میطلبد با کمک مسئولان استان و کشور و منتخب مردم برای ریاست جمهوری بتوانیم از سد مشکلات بگذریم و بتوانیم آذرآب را به روزهای خود برگردانیم.
انتهای پیام/711/